Målområdet i Jönköping
Målområdet i Jönköping

Jönköping er et kurant og kortreist reisemål om man er bosatt sentralt på Østlandet. Ca fem timer i bilen og du er på plass. Etter St-Pölten bestemte vi oss for å kjøre Jönköping for vi synes det var så gøyalt å konkurrere igjen. Det var i siste liten for arrangementet ble fulltegnet rett etter at vi hadde meldt oss på.

Tett program

Som indikert så er ikke dette første gangen vi kjører Jönköping, vi deltok i fjor også. Oppladningen til Jönköping var imidlertid litt spesiell, fordi Tom Atle skal sykle Trans-alp, og derfor kjørte han Trans-Østerdalen uka etter Helsingör som oppkjøringsritt sammen med makker Tore Fonn. Uka etter Jönköping starter Trans-alp (du kan følge bloggen fra ukesrittet på terrengsykkel her), derfor ble oppladingen noe annerledes for Tom Atle enn hva som er vanlig. Det har med andre ord vært en ganske hektisk periode med 3 Ironman 70.3 på seks uker + et tredagers MTB-ritt og en Sprint triatlon før Trans-alp. Såpass tett program krever at man er forsiktig med totalbelastningen, men i skrivende stund ser det ut til at Tom Atle har funnet den rette balansen.

Jönköping

Jönköping ligger ganske midt i syd-Sverige ved foten av innsjøen Vättern. Byens nyere del omkranser innsjøen Munksjøen hvor også svømmingen foregår. Som by oppfatter vi Jönköping som en ganske doven sak som virkelig våkner til liv under Ironman-arrangementet, og slumrer hen omtrent umiddelbart etter at arrangementet er over. Det er nesten mystisk stille i gatene på søndag kveld. Folkelivet i byen var imidlertid virkelig på plass på lørdag kveld, da Sverige spilte kvartfinale i fotball-vm. Dette ble vist på en rekke storskjermer i sentrum. Dessverre ble Sverige slått ut av England, så vi ble ikke vitne til en ellevill feiring som det kunne ha blitt.

Svømmingen

Svømmingen foregår som nevnt i Munskjøen, og er svært enkel å navigere. Man legger ut fra kai og svømmer rett frem til rundingsbøyene før man etter å ha rundet svømmer like rett frem tilbake til start igjen. Vanntemperaturen var alle tiders, knappe 20 grader, men vannet bar et visst preg av stillstand (jordsmak). Starten er for øvrig fra arrangørens side virkelig bra arrangert med live fremførelse av den svenske nasjonalsangen, og start av hvert heat med en ekte kanon! De som hadde vært sent oppe og «feiret» bråvåknet nok søndag morgen.

svoem jonkoping

Svømmingen i Jönköping sett fra svømmestarten

Syklingen

Opp av vannet er det et stykke å løpe gjennom sentrumsgatene til skiftesonen som er lagt til et eget lite torg. Ut av byen er syklingen litt frem og tilbake, og opp og ned før vi ankommer Husqvarna, hvor sykkeltraseens lengste bakke dukker opp. Syklingen i Jönköping karakteriseres veldig av denne bakken, da resten av traseen er relativt flat/bølgende og svært rask. Etter å ha syklet opp selve bakken er det fortsatt et stykke med falske flater før men er helt oppe og kan virkelig begynne å få god fart på sykkelen. Bakken bidrar også til at syklingen ikke er av de aller raskeste totalt sett. Området oppe på dette platået er imidlertid et svært sjarmerende stykke Sverige med typisk Smålandsk bebyggelse, og en rekke innsjøer man passerer underveis. Syklingen er idyllisk og vakker hele veien. Vi har opplevd ulik retning på vinden ved våre to deltagelser, og det er liten tvil om at vinden kan spille en stor rolle på syklingen i Jönköping. Vindstille er som alltid å foretrekke, men må vi velge så mener vi bestemt at det er en fordel om det blåser fra syd. I år kom vinden fra nord…

bike jkpg

Fra siste økten på sykkel, dagen før dagen.

Løpingen

Munskjøen er sentral for arrangementet i Jönköping, da løpingen går rundt denne sjøen, tre runder i alt. Starten fra skiftesonen i sentrum er omkranset av publikum, og passering mållinjen i en park like ved er jammen litt av en folkefest- Ironman-arrangøren klarer virkelig å rigge til en real folkefest! Videre rundt sjøen blir det mer spredt med publikum, og underlaget varierer mellom asfalt og grus. Begge deler setter vi veldig pris på, da for eksempel løpingen i Helsingør blir veldig intens med publikum hele veien så kan man i Jönköping få litt tid i egen «boble» på løpingen. Vi liker begge løpingen i Jönköping veldig godt. Målgang i parken er bare ellevilt, og servicen i mål prima med et eget deltagerområde i en tilstøtende park hvor det blant annet ble servert gode burgere og lokal eplecider.

run jonkoping

Marianne på en liten løpeøkt dagen før dagen.

Race with a smile

«Race with a smile» er slagordet til organisasjonen av Ironman 70.3 Jönköping, og det kan vi alle sammen lære litt av. Vi tok dem i alle fall på ordet og jobbet hardt med smilet underveis. I våre øyne så er det viktig å ha i bakhodet hvorfor man egentlig holder på med dette her. Jo, det er jo fordi vi synes det er skikkelig gøy!

Alt i alt

Oppsummert så liker vi oss godt i Jönköping, så godt at vi ble en dag ekstra og tok en avslappende sykkeltur og utforsket noen nye veier i samme området som syklingen foregikk. Vi ankom på fredag, og fulgte vår standard rutine før konkurranser, og reiste hjem igjen på mandag etter å ha hygget oss med en sykkeltur. Anbefaler vi andre å ta turen? Javisst! Kort reise og prima arrangement gir oss få motforestillinger til arrangementet.

Mest likestilt!

Ironman 70.3 Jönköping er den Ironmankonkurransen med høyest andel kvinner på startstreken! Stor kudos til svenskene for å lykkes såpass godt med rekrutteringen blant damene!

Våre karakterer

Vi baserer vår vurdering på deltagelse i 2017 og 2018.

Organisering 5stars
Trasé     5stars
Arena    4stars
Persepotensiale 3stars
Publikum 5stars
Service 5stars

Tom Atles stravafiler fra:

Svømmingen

Syklingen

Løpingen

 

Ironman 70.3 Jönköping – Race with a smile! https://triatlonboka.no/images/maal_jonkoping.jpg Super User