En gruppe ryttere på vei oppover Mortirolo fra Aprica. Foto: Tourtransalp
En gruppe ryttere på vei oppover Mortirolo fra Aprica. Foto: Tourtransalp

Etter en drøy uke her hjemme i Norge har vi rukket å fordøye mange av inntrykkene fra en magisk uke i alpene. Vi reiste ned spente og forventningsfulle, og hjem igjen hadde vi med oss mange vakre minner, nye venner og ikke minst et hav av inntrykk. Forventningene ble i aller høyeste grad innfridd underveis, på tross av at ikke alt gikk helt etter planen.

Fra konkurranse til kampen for å fullføre

Vi er veldig happy med egen prestasjon basert på resultatene frem til Tom Atle veltet på 5 etappe. Da endret rittet karakter for Tom Atle fra å forsøke å kjempe om en fin plassering til å bli en kamp for å fullføre. Etter å ha testet effekten av å gå i asfalten og mistet en del hud så er beundringen for proffene som kjører treukers ritt etter å ha gjennomgått til dels heftige velt blitt temmelig stor. Man får testet arrangørens beredskap når man velter, og den besto testen med glans. Det tok nemlig svært kort tid før det var både medic og ambulanse på plass på ulykkesstedet. Vi ble sjekket og plastret sammen etter alle kunstens regler, og jeg synes vi ble vel ivaretatt. Ved målgang etter velten henvendte jeg meg til Medic-teltet og ble ytterligere stelt godt med av kvalifisert helsehjelp. Når uhellet først var ute tror jeg ikke det kunne vært håndtert bedre.
Det fantastiske med formatet å kjøre som tomannslag er at man kan hjelpe hverandre både fysisk og psykisk underveis. I denne utgaven av Transalp fikk vi begge bidratt til å hjelpe hverandre i forskjellige faser av rittet. Som ektepar tipper vi at det å kjøre Transalp er den ultimate testen av ekteskapet! Overlever ekteskapet Transalp så mener vi at ekteskapet kan klassifiseres som robust!

Erfaringer

På tross av at vi kjørte Transalp sammen i 2014 og at Tom Atle kjørte terrengvarianten (Bike Transalp) i 2018 så lærte vi mye i år også. Den aller viktigste lærdommen fikk vi i form av hvilke typer drikke som egner seg i det varme været vi fikk. Vi drakk bare vann på de tre første etappene, men etter å ha gått over til sportsdrikk håndterte vi varmen bedre og fikk væskeopptaket på plass. Det hører jo med til historien at vi gjennomførte Transalp midt i en varmebølge i sentrale deler av Europa, så sånn sett ble det ganske ekstremt (i alle fall for oss fra kalde nord). Ellers så handler det mye om det mentale når man legger ut på et ukes ritt. Den vanskeligste dagen (mentalt) er etter vår mening dag tre. Etter dag fire er imidlertid alt lettere, men selvsagt skyldes dette at man ikke helt klarer å fokusere på en og en dag om gangen. Det er nemlig dette som etter vår erfaring er nøkkelen til å håndtere et ukesritt mentalt.

Knirkefri organisering

At Transalp arrangeres av Tyskere er et kvalitetsstempel som sikrer knirkefri organisering. Vi bestilte hotellpakke og deluxe sykkelpleie. Da er man som deltager sikret en sømløs og ikke minst stressfri avvikling av målgang etc. Ved registrering før første etappe får man blant annet utdelt en bag. Dette er bagen du pakker ned alt du skal ha med deg underveis. Bagen leveres inn på morgenen, vanligvis i hotellresepsjonen, og ved ankomst neste hotell står bagen og venter på deg i resepsjonen. Deluxe bike service var spesielt gunstig å ha bestilt da Tom Atle veltet. Gutta anstrengte seg ordentlig for å få skikk på sykkelen igjen, og vi betalte kun for delene som ble benyttet for å få sykkelen kjørbar igjen. At gutta i tillegg var ekstremt flink til å skru sykkel var et stort pluss når uhellet først var ute. I det øvrige er arrangøren også utrolig flink til å bidra med informasjon og farlige steder i løypa på briefinger hver kveld, og i løpet av morgenkvisten ved oppstilling i startbåsene. Alt i alt et ryddig opplegg som gjør det enkelt for deg som deltager å ha fokus på det som teller (sykle, spise, sove).

En opplevelse

Å kjøre Transalp er en opplevelse som jeg unner alle å gjennomføre minst en gang i livet. Det er en fortettet opplevelse, og en reise like mye i deg selv som gjennom alpene. Vi har blitt bitt av basillen, og diskusjonen på hjemmebane går nå på om vi skal delta til neste år, eller vente med neste deltagelse. Vi har i alle fall ikke kjørt Transalp for siste gang.

Epilog https://triatlonboka.no/images/st6_over.jpg Super User