Stravas ruteverktøy

Vi har tidligere blogget om fortreffeligheten med å oppleve nye steder via løpeturer. Med litt hjelp av teknologiske muligheter har vi videreutviklet dette konseptet til et eget lite prosjekt som rett og slett går ut på å bli bedre kjent i Oslo. Norges største by har mye å by på i form av ulike strøk og områder, og de gangene vi har vært på sightseeing har vi funnet kule steder som vi godt kan tenke oss å besøke uten å ha på treningstøy.

Når vi løper Sightseeingturer en tempoet ganske så rolig, og vi stopper gjerne og fotograferer når vi ser ting av interesse, eller vi har behov for noe å spise på underveis.

Nå på vinterstid så løper vi ca en langtur i uka, og vi er så heldige at vi har en parkeringsplass tilgjengelig på Skøyen. Det har derfor blitt vårt naturlige utgangspunkt. Om du ikke har tilgang på P-plass kan toget bringe deg til eksempelvis Oslo S, som er et bra utgangspunkt. Du kan leie en oppbevaringsboks til tørt tøy etter turen, og det finnes toaletter hvor du kan skifte.

heatmap oslo

Stravas "heatmap" som viser hvor vi har vært på løpetur.

Teknisk hjelp til å finne frem får vi ved hjelp av det glimrende ruteverktøyet til Strava, samt kart/rute funksjonen i treningsklokkene våre, Garmin Forerunner 945 (grundig test hos DC Rainmaker). Stravas ruteverktøy har et par veldig flotte funksjoner som vi setter pris på. Strava har nemlig lagret store mengder med data om hvor deres medlemmer trener. Dette har de samlet og presenterer visuelt i ruteverktøyet som et «Heatmap». Ved hjelp av heatmap kan vi legge ruta vår inn der hvor flest folk velger å løpe. På den måten tilegner man seg lokalkunnskap om hvor det er fint å løpe, noe som ikke alltid er like lett å vite når man ser på et kart. Det finnes også en tilleggsfunksjon som du kan skru på i ruteverktøyet som heter «Personal heatmap». Dette er et kartoverlegg som viser hvor du har løpt tidligere. På den måten kan man legge løpeturen til steder man garantert ikke har vært før. Ruteverktøyet til Strava har flere flotte funksjoner som er verdt å merke seg. Du kan for eksempel velge mellom å følge de mest populære eller mest direkte rute, du kan foretrekke mest mulig/minst mulig kupering, og du kan velge foretrukket underlag (asfalt/grus).

forerunner945

Kart med rute på armen er et genialt for å oppdage nye steder!

Å få ruta over til klokka er relativt enkelt, og vips så har du en veiviser på armen som kan ta deg rundt på nye steder, uten risiko for at du ikke finner veien tilbake igjen. Om du ikke har klokke med kartfunksjon så kan sykkelcomputere med navigasjonsfunksjon gjøre samme jobben, men det er litt mer knotete å løpe med en sånn i hånden. Det samme gjelder for så vidt med mobiltelefonen din, men vår erfaring er at disse GPS-ene er mer unøyaktige.

Her er et par turer vi har gjort i hovedstaden i det siste:

https://www.strava.com/activities/4628794185

https://www.strava.com/activities/4553488731

Sightseeing på langtur https://triatlonboka.no/images/stravaroutes.jpg Super User