Rullene

Tja, vi trodde vel at det ikke var noen særlig forskjell på smartruller, da de bare skal by på en forhåndsdefinert motstand og la seg kontrollere av en app/tjeneste som Trainerroad, Zwift, Sufferfest eller lignende. Vel, så feil er det altså mulig å ta.

Tilfeldighetene ville det slik at vår trofaste sliter en Wahoo Kickr Core begynte å produsere en skikkelig ulyd. Vi tok kontakt med butikken vi hadde kjøpt rulla i (Bikeshop), og etter en grei dialog hvor vi sendte opptak av ulyden og bilde av serienummeret på rulla fikk vi innvilget retur på rulla. Problemet var at Bikeshop var tomme for smartruller med direktedrift, så de kunne ikke sende oss en erstatning. Derfor fikk vi tilbud om pengene tilbake, og vi slo til på det. Kudos til Bikeshop og Wahoo for smooth håndtering av reklamasjon. Vi vurderte det slik at siden vi bruker rulla såpass mye på vinterstid så kunne vi like gjerne investere i den rulla som går for å være den beste, nemlig Tacx Neo 2t.

To forskjellige prisklasser

I skrivende stund koster Wahoo Kickr Core på 8890,- og Tacx Neo 2t på 14999,-, så i utgangspunktet er det ikke særlig rettferdig å sammenligne disse to rullene «head to head», men det er heller ikke meningen. Poenget vårt er imidlertid å se på hva som utgjør forskjellen fra en mellomklasse rulle til en toppklasse rulle. Det var nemlig det som overrasket oss i stor grad. Vi hadde som nevnt innledningsvis den oppfatningen at en smartrulle bare var en smartrulle. Så feil kunne vi altså ta.

Det første som slo oss når vi testet rulla for første gang var at wattdisplayet fluktuerte på mer eller mindre samme måte som når vi syklet utendørs på tross av at vi kjørte i ERG-mode. Altså mye mer opp og ned enn tallene fra Wahoo rullen. Det betyr at wahoo legger mer «smoothing» på datastrømmen som kommer fra rulla, ergo får du mer unøyaktige/gjennomsnittlige data/resultater. Tacx Neo går i følge informerte kilder også for å være svært nøyaktig, og det er en egenskap vi setter stor pris på. Vi vil gjerne vite når vi har reell fremgang og når fremgangen uteblir.

Skjermbilde tacx

Skjermdump fra WKO5, økt med Tacx Neo 2t

Skjermbilde wahoo

Skjermdump fra WKO5, økt med Wahoo Kickr core

Det som også slo oss rimelig raskt var kjørefølelsen, som lignet mye mer på utendørs. Det er akkurat som om rulla har et visst momentum slik at tråkket føles mer naturlig. Vi trodde vel egentlig at denne følelsen ikke var mulig å oppnå ved innendørs rulletrening, men det viser det seg altså at det er.

En annen ting som bidrar til mer naturlig opplevelse er det faktum at Tacx rulla har innebygget sideveis fleks, slik at du ikke sitter helt låst rett opp og ned men får en mer naturlig sideveis bevegelse.

Nåvel, ikke akkurat særlig vitenskapelig dette her, men mer vår subjektive oppfatning av forskjellen på rullene. Vi oppfattet i alle fall forskjellen til å være betydelig, og opplevelsen av å sykle på Tacx-rulla lignet mye mer på utendørs sykling. Om det er verdt det? Vel, for oss mener vi at det var verdt det, men om du er på et stramt budsjett så våger vi påstanden om at treningseffekten fra den forrige rulla vil være opp mot identisk, i alle fall for mosjonister som oss.

Wahoo og Tacx

Smartruller, er det forskjell på dem? https://triatlonboka.no/images/_TAB3140.jpg Super User