Forbedring er sentralt innenfor all idrett. Vi jakter hele tiden etter å forbedre oss selv, men kan vi løfte blikket et lite øyeblikk for å se hvordan vi kan forbedre valgene vi treffer? Kan vi forsøke å påvirke arrangørene av triatlon-konkurranser i en mer bærekraftig retning?
Det kan være forfriskende å stikke fingeren i jorda, eller se seg selv i speilet innimellom. Kanskje det man ser ikke er like hyggelig?
Fakta er at bærekraft og miljøhensyn ikke er et sentralt tema blant triatleter. Vi har identifisert tre områder som vi mener det kan være verdt å tenke litt igjennom. Ett område vi som deltagere konkret kan gjøre noe med, og to områder vi mener arrangørene bør tenke grundig igjennom.
La oss starte med oss selv
Triatlon er i stor grad knyttet til det å reise, men hvor bra er egentlig det? Vi synes det er stas å reise til ulike steder, fjerne og nære for å delta i ulike konkurranser. Jovisst, vi er også skyldige i dette, det singler faktisk i glass når vi skriver dette, men det er like fullt sant. Det er ikke mye bærekraft i å reise verden rundt for å delta på ulike konkurranser. Vi ønsker ikke å moralisere og si hva du skal gjøre og ikke gjøre, men poenget vårt er egentlig å tenke seg grundig om før man bestiller en bråte med reiser rundt omkring i verden for en konkurranse her, og en konkurranse der. Selv om man kan det så betyr ikke det nødvendigvis at man bør gjøre det, eller hva? Kanskje man bør legge litt bånd på seg og velge ut en eller to konkurranser, og heller delta i flere lokale konkurranser? Å støtte opp om lokale arrangementer bør egentlig være en «nobrainer» uansett. Konsekvensen av å ikke delta lokalt er jo at konkurransene forsvinner fordi arrangøren ikke får regnestykket til å gå opp. Se bare på Ironman/IM 70.3 i Haugesund som vi har «mistet». Ok, så klarte arrangøren å gjøre et kanonkonsept veldig utydelig med å blande inn arrangementet av en full og en halv Ironman på samme dag og i mer eller mindre samme trase. Det førte til at vi mistet lysten på å ta turen, men i dag kan vi jo bare angre, og takke oss selv, for arrangementet finnes jo ikke lengre. Tenk litt på det... Vi tror på å velge mer lokalt og kortreist, og dermed bidra til bedre økonomi for lokale arrangører. Et annet poeng i forhold til reising er lengden på reisen. En ting er å delta på triatlon i Norden eller Nord-Europa, det er nemlig flere flotte arrangementer å delta i. Det er imidlertid en helt annen sak å reise til eksempelvis Sør-Afrika eller Sør-Amerika. Lengden på reisen har faktisk mye å si for størrelsen på utslippene som genereres. Vår oppfordring er derfor: Støtt opp lokalt, så støtter du også opp om miljøet.
Giveaways og finisher trøyer, hvorfor må de følge med?
Når vi deltar i en triatlon så insisterer arrangøren på å minimum gi oss en ny badehette med navnet på arrangementet trykket på hetta. Kanskje det har noe for seg? Ikke vet vi. Ironman benytter seg av ulike farger for å splitte opp startfeltene i alle fall, så der har det en hensikt. Men som oftest stopper det ikke der, det er som regel mer stash som skal deles ut. Vi har faktisk ikke behov for flere finisher skjorter, vi har i bøtter og spann, og nei, vi trenger heller ikke en sekk utdelt ved innsjekk med en mengde reklameartikler vi heller ikke har spurt om. Vi ønsker ikke å fylle opp skuffer og skap med mer av dette, vi har nok av det liggende, og det fyller seg opp. Sånn er det kanskje ikke alle som ser det, og finisher-skjorten er nok noe mange vil ha som et minne. Men her er vår bønn til arrangørene: La det heller være et tilvalg ved påmeldingen slik at vi kan velge det hvis vi ønsker det isteden. Vi ønsker ikke å fylle opp med mer enn det vi allerede har liggende. Det samme gjelder medaljene. Vi har så mange nå at det begynner å miste meningen. Når det gjelder giveaways så kan jo arrangøren heller tilby oss å plukke det vi ønsker selv i forbindelse med eksempelvis registreringen? En mye bedre løsning, så slipper vi å få alskens artikler vi ikke har behov for utdelt. Nei skjerpings arrangører, her er det mye å hente, og det er veldig enkelt å gjennomføre.
Norseman/XTRI – hva tenker dere om bærekraft?
Norseman og så vidt jeg forstår alle XTRI-arrangementene baserer seg på en arrangementsform som innebærer egen support for hver deltager. Hva betyr det? Jo det betyr at for 250 deltagere så kommer det minimum 250 «hjelpere», som skal kjøre minimum 250 biler langs med traseen på sykkel og løp. Er det bærekraftig? Vi har deltatt på et liknende arrangement (selv om det ikke går fra a til b), nemlig The Arctic triple i Lofoten. Arrangementet hadde full support, så det viser at samme type arrangement kan arrangeres uten at hver deltager har med seg en egen bil som i tillegg til økte utslipp også skaper kø og logistikk-problemer i avviklingsfasen. Vi mener at arrangementsmodellen er utdatert, og at XTRI bør vurdere modellen for fremtiden. Det er ikke hyggelig å angripe selveste flaggskipet i norsk triatlon på denne måten, men når de driver arrangementet sitt på denne særdeles ineffektive måten så fortjener det et kritisk blikk. Dessuten, å tilby nøytral support vil utjevne eventuelle konkurransefortrinn, og sikre at alle har tilgang på samme bistand gjennom arrangementet. Selv om det ikke utgjør noen praktisk forskjell så vil vi ikke forsøke å melde oss på igjen før arrangøren har gjort nødvendige endringer i arrangementet i retning av en mer bærekraftig modell.
Vår oppfordring
Vi tror at om vi som deltagere sender signaler til arrangørene så vil de lytte. Send for eksempel en epost til NXTRI med en oppfordring til å endre formen på arrangementet til en mer fremtidsrettet og bærekraftig modell. Bruk sosiale medier for å fremme et ønske om at din arrangør tar større ansvar for miljø og bærekraft. Fortell gjerne at dere ønsker muligheten til å velge bort Finisher t-shirts, medaljer, give-aways og annet stash.
Vi håper at denne artikkelen kan bidra til at vi som utøvere treffer klokere valg, og at vi kan benytte vår forbrukermakt til å dytte arrangører i en mer bærekraftig retning. Det finnes sikkert flere punkter vi kunne/burde belyst, men pr nå er dette det åpenbare forbedringspotensialet hos oss som utøvere og på arrangørsiden. Bidra gjerne til dette innspillet i relevante diskusjonsfora.