Vrådal
Vrådal

Det begynte ikke med Triatlon-trening, det begynte med klatring. Vi «oppdaget» Nissedal og Vrådal i forbindelse med fjellklatring på de mange breskurte fjellene i regionen. Det ble mange turer til området i perioden vi drev med fjellklatring, og når vi noen år senere hadde gitt oss med klatringen og begynt med sykling returnerte vi. Antagelig var det minnene om de flotte lange sandstrendene langs Nisservann og de naturskjønne omgivelsene som trakk oss tilbake.

I sykkelsammenheng begynte vi å frekventere området i 2010. Da vi begynte med sykling var ikke rekkevidden på turene det samme som den er i dag, men vi fant allikevel mange flotte turer, og etter hvert som vi ble bedre kjent skjønte vi at dette området kunne by på turer som vi enkelt kunne tilpasse til vårt behov. Når vi ønsket oss kuperte og hardere turer var det enkelt å finne, og når vi ønsket lettkjørte turer så var det også enkelt å gjennomføre. Vi begynte med triatlon i 2015, og det falt seg naturlig for oss å ta med våtdrakter, sykler og løpesko til området. Antagelsen var jo at her hadde vi alt vi trengte innenfor rekkevidde. Det stemte veldig godt, og vi la forberedelsene til Tom Atles første Ironman her.

Fordelen med Vrådal rent bortsett fra at stedet tilbyr de nødvendige fasiliteter for å trene til triatlon er at reisetiden er innenfor rekkevidde om du er bosatt sånn noenlunde sentralt på Østlandet. Fra vårt bosted i Lier bruke vi ca 2,5 time til Vrådal. Det betyr at man kaster bort liten tid på reisen, noe som passer oss utmerket. I Vrådal har vi lagt vår elsk på Vrådal Hyttegrend, da de tilbyr rimelige og romslige hytter ganske sentralt plassert. Hyttene er noen år gamle, så hvis du ønsker moderne luksus så er ikke dette noe godt alternativ. Hyttene har sengeplass for 8 personer og romsligheten kommer godt med når man drasser med seg alskens utstyr for triatlontrening. Vi pleier å ta et rom hver for utstyret vårt, så sover vi i et tredje. Hyttegrenda har en egen brygge som vi benytter som utgangspunkt for svømmeøkter. Utsikten fra hyttegrenda har vi lagt vår elsk på, og den blir vi aldri lei. Kanskje fordi vi ofte sitter ute på verandaen etter en lang dag med trening ute, og nyter et måltid mens vi drømmer oss bort?

utsikt

Utsikten fra hyttegrenda lever vi godt med.

Vi må advare om at vannet i Nisservann holder temmelig frisk temperatur til ganske godt utpå sommeren. Dette skyldes snøsmeltingen fra de omkringliggende fjellene som sikrer god tilgang på vann med rundt null grader. Dette er godt nytt om du forbereder deg til Norseman, så er du skikkelig hardfør til du skal til pers i august. Det er en del båttrafikk på vannet, så vi bruker alltid en liten bøye når vi svømmer der. Vi har ikke noen utpreget lyst til å bli overkjørt av en båt, så vi anbefaler alle andre å gjøre det samme.

svoem

Marianne svømmer i Nisservann

Syklingen i regionen er som nevnt tidligere mulig å skreddersy helt etter dine behov. Kvaliteten på syklingen er imidlertid så god som den kan få blitt, med lite biltrafikk, og en lang rekke valgmuligheter for flotte turer. Vi har benyttet bakkene i Dalen til forberedende trening før Trans-alp, men har også trent lange tempodrag langs vannene i området. Det er mulig å kjøre opptil 55km flat tempo uten å snu langs Nisservann og Vråvatn. I Dalen er det bratte bakker opp på alle kanter, og om du samler på høydemeter er dette et spesielt bra utgangspunkt. Om du har romslig budsjett har hotell Dalen standsmessig innkvartering og gourmetrestaurant som skal tilby noe av det bedre innenfor gastronomien i landet. Vi har blitt veldig glad i de småkuperte veiene i området, og dem finnes det et godt utvalg av, spesielt kan vi trekke fram veien langs Flåvatn i retning Lunde (eller motsatt). Her er det minimalt med flat vei, det går opp og ned hele tiden. Om du tåler litt grus under hjulene så øker det mulighetene ytterligere. Mellom Treungen og Gautefall vil du kunne finne ekstremt bra terrengsykling, samt flott innkvartering og oppvarting hos Canvas Hotel. Dette står høyt på ønskeliste hos omtrent samtlige stisykkel-entusiaster over det ganske land.

marianne TT

Marianne på tempo mellom Treungen og Vrådal

Løpingen i området er helt ok, dvs at du kan få løpt langs veiene på asfalt. Siden det er begrenset med trafikk så går det helt fint å løpe langs veien selv om det (stort sett) ikke er gang/sykkelveier å løpe på. Om du tar turen ut i terrenget byr området på flott løping, og et godt utvalg av motbakker. Det er med andre ord ikke noe problem å få trent kapasiteten. Apropos motbakker så finnes selvsagt disse også på asfalt.

Altså, kort oppsummert så er årsaken til at vi gang på gang returnerer til Vrådal den korte reiseveien, de naturskjønne omgivelsene, lite trafikk, gode treningsmuligheter, også til slutt må vi nevne at de lokale innbyggerne er svært trivelige. Nå som det ligger an til Norgesferie for de aller fleste av oss kan dette være et godt tips for deg som liker å bevege deg litt i ferien. Mulighetene er i alle fall mange i Vrådal.

Vrådal – vårt Tritreningsparadis! https://triatlonboka.no/images/vraadal.jpg Super User